Založ si blog

Jemná úvaha nad daňami

Máme tu opäť nový rok ako to v january už nejaký ten čas je zvykom. No a čo nám priniesol vie asi každý. Asi každý zaevidoval, že bude platiť viac podľa mojich výpočtov asi za všetko. No možno kyslíkový operátor ako mi hovorili moji známi napisal jednu z krajších smsiek, kde uviedol, že zdražovať ceny hovorou nebude aj napriek zvýšeniu DPH.
No takže aspoň niekto, aj keď nikto nevie dokedy. Ano odborníci na ekonomické úkazy by ma mohli vyškoliť, že tak banálne nizke zvýšenie DPH nebude mať výraznejší vplyv na rast spotrebiteľských cien alebo azda by to skúšali na mňa cez neúprosné pravidlá inflácie, ktoré v niektorých prípadoch su len odrazom zvyšovania kúpyschopnosti cez zväčšení spotrebiteľský dopyt, ale tieto sladké slová asi nezaberú pri hodnotení diagramu životnej úrovne.

Ja sa skôr zamýšlam ako šetrí štát. Prečo napriek po volebným rečiam a šaškárni okolo znižovania platov poslancov sa rozdávali na ministerstvách odmeny ako keby celý rok ľudia, ktori tam boli pól roka aj s cestou dostali odmeny ako keby odviedli svoj životný výkon vo funkcií?
Ako sa bude šetriť tento rok?
No na to sa budeme môcť pozrieť len počas neho.
Ale napriek tomu minister financií pán Mikloš si zaumienil byť tvrdší voči všetkým, ktorí robia podvody s DPH. Tie sú tu už omnoho menšie ako tomu bolo keď neexistovala jednotná sadzba DPH, ale podľa slov ministra sále jej tu je dosť s tým, že navrhuje niektoré riešenia, ktoré by mali k takýmto podovodvom v najvačšej možnej miere zabrániť.

Idea sice veľmi pekná ale realizácia bude opäť náročná. Spôsoby, ktoré navrhuje pán Mikloš v niektorých prípadoch znejú dosť absurdne. Samozrejme v našom právnom poriadku by to nebol výnimočný jav ale bez tak, zbytočne by sme si nemali dovoliť riskovať pri príjmaní nových právnych úprav, nakoľko či si to uvedomujeme alebo nie následky môžu byť nedozierne.
O moje zaujatie v tejto problematike tj, navrhovaných možnosti ma zaujalo pripravované pravidlo, ktorým by sa rozšíreli možnosti pre uplatnenie spoločnej a nerozdielnej zodpovednosti za nezaplatenú daň platiteľov v reťazci subjektov.
Je síce pravda, že v podvodoch zaintersované subjekty sú prepojené a ich kroky zosúladené, čím by sa mohlo zdať, že v takomto reťazci platiteľov neexistuje subjekt, ktorý by o daných machináciach nevedel, vylúčiť to však nie je možné, a hlavne v niektorých prípadoch by to za istých okolností aj mohlo viesť k prehnanej opatrnosti, či podnikateľskej nedôvere.

Ano aj tento argument by sa dal silnejšie rozpitvať, a snáď aj čiastočne vyvrátiť slovami obchoduj iba s tým na koho je spoľah no napriek tomu, nie som zastanca takto koncipovanej zodpovednosti, ktorá nemá okrem ekonomických záujmov štátu okrem zastrašovania iný účel a dôvod.

Krajina plna zazrakov

20.10.2011

Politicka agenda strany SaS uz vehementne zacala sklzat do predvolebnej kampane. Jednoznacne pochopili, ze musia mobilizovat vsetkych, ktori su ochotni podporit stranu bez koalicneho potencialu. Podla slov Radicovej je takouto stranou nadalej aj Smer, ale ci si to myslia vsetci v strane, uz tak jednoznacne nie je. Politika sa robi pre seba a nie pre ludi, ved videli sme to, ked sa neuspesne [...]

Na koho to padne?

26.09.2011

Už sa blížime do finále. Možno len pár dní a dozvieme sa ako to stojí s Eurovalom, či celkovo existencia našej vlády. Dookola to isté, ale už by to bolo asi aj nudné, keby to tak negradovalo. Pretože SaS sa nemieni prispôsobiť, ale ostatní partneri to bez jej podpory odsúhlasiť nemôžu. Ešte aby toho nebolo málo, Béla si nevie predstaviť ďalšie vládnutie. A teraz [...]

Bezchybný Corado

21.09.2011

V súčasnosti už nie je ani o čom písať, pretože stále médiami putujú tie isté témy. Euroval, Euroval a či koalícia vydrží. Občas sa naskytne aj niečo nové a zaujímavé, Najnovším je zistenie, že 3/4 policajtov nie je podla predstáv jeho veličenstva pána Spišiaka. Nuž má to tažké chváliť ludí, ktorí ho nemajú radi, ale prečo? No lebo boli zvyknutí nič [...]

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 47
Celková čítanosť: 82215x
Priemerná čítanosť článkov: 1749x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy