Ďalšia automobilka

6. mája 2010, jurajvarga, politika

V posledných dňoch mediami zarezonovala správa, že agentúra SARIO rokuje s predstaviteľmi JAC Motors – Jianghuai Automobile Co., Ltd, čo je pre tých, ktorým je tento pojem neznámi ide o čínsku automobilovú spoločnost, ktorá sa vo svojom výrobnom portfóliu venuje už od roku 1964 produkcií celej škály vozidiel, čo zahŕňa predovšetkým nákladné automobily, osobné automobily, autobusy, stroje, motory, prevodovky a ďalšie súčasti automobilov. Ich investičný zámer, ktorý smeruje na Slovensko nebude až tak rozsiahlia v prípadnej výrobe chcú sa venovať produklcií osobným a ľahkým nákladným vozidlám.

Pri čítaní reakcií v diskusiách na túto správu som zhliadol aj názory, ktoré označili túto investíciu za neprínosnú, pretože to může spôsobiť, že zo Slovenska sa definítivne stane jedna veľká výrobná hala.  K tomuto názoru sa nemôžem pridať, pretože Slovenská republika pri momentálnej nezamestnanosti musí byř naklonená ku každej vhodnej možnosti ako tento jav zvrátiť. Samozrejme nechcem ttým povedať, že musíme brať akúkoľvek investíciu, ktorou by nám nezamestnanosť klesla, ale pokiaľ bude pre naše hospodárstvo prínosom a prinesie očakávaný efekt predovšetkým v otázkach politiky zamestnanosti, nemôžeme sa k takejto ponuke postaviť ľahkovážne.

Je dôležité spomenúť aj fakt, že nezamestnanosť stúpla aj tým, že mnohí Slováci pracujúci v zahraničí prišli o prácu, ktorá určite nebolo vedecko výskumná. Predovšetkým išlo o práce v priemysle. Takže nezamestnaní na Slovensku nečakajú len na nové vedecko výskumné centrá, ktorých potrebu však týmto spochybnovať nemienim, ale na prácu, ktorá sa im ponúkne. Ano pri číslach nezamestnaných aké an Slovensku je slovné spojenia “ každá práca dobrá“ viac ako aktuálne.

Preto mňa skôr zaujíma, že v prípade ak by proces dojednávania bol pre Slovensko úspešný, kde by táto fabrika mala vyrásť, a to je veľmi podstatná úloha, ktorú budeme všetci s patričnou pozornosťou sledovať, pretože zájazdové zasadnutia vlády nám už vopred dali odpoveď, kde by tieto investície mali smerovať.

Dúfajme, že aj toto bude jedna z možností, ako vláda v spomínaných inkriminovaných regionoch prenesie svoje sľuby do pre občanov životne nevyhnutnej reality.