Komunikácia vo vláde

25. októbra 2010, jurajvarga, politika

Tak už nám začalo skutočné vládnutie zo všetkým čo k tomu patrí. Strany vládnej koalície sa do seba pustili a ukazujú, že žiadnu novú tvar politiky neprinesú. Popri všetkom tom ešte netreba zabúdať na zblúdilú dušu slovenského idealizmu pána Matoviča, ktorý chce všetkým ľuďom dobrej vôle len to najlepšie a to isté chce aj vládnej koalícií. Veď prečo by aj nie, chce poberať svoj poslanecký plat.

Čo chcem povedať? Je tu otázka na fungovanie súčasnej koalície a predovšetkým na spôsob jej komunikácie medzi sebou.

Nebudeme si klamať ale od koalície, v ktorej predseda jednej z vládnej strán nechodí na zasadnutie koaličnej rady, nemôžeme ani tajne očakávať, že v komunikácií je všetko v poriadku.

Otázka je však úplne inde. Ako je možné, že neustále sa strany nedokážu na niečom dohodnúť a jednotne poskytnúť médiám stanovisko, ktoré by nebolo niekým iným z vládnej koalície dementované alebo minimálne inak interpretované. Veď aj posledné vyjadrenia týkajúce sa zrušenia FM rádia priniesli výmenu názorov medzi ministrom kultúry a predsedom NRSR, ktorí sú z tej istej strany a tam by človek očakával, že už títo páni by to mohli mať sebou vyriešené ešte predtým ako sa začne o tom čo by len uvažovať.

No a čo to ale celé znamená? Komunikačné nedostatky môže veľa napovedať nie len o komunikácií ale o vzťahoch a spoločnom fungovaní celej koalície. Keďže to nie je prvá pravicová vláda, môžeme si to porovnávať. Ja viem vládnutie štyroch strán nie je jednoduché obzvlášť pokiaľ, sa v koalícií nachádzajú strany, ktorých hlavné politické idei sú v rozpore ( narážam na protiklady KDH a SaS ).

V každom prípade je jasné, že aj keď vznikajú riešenia ako produkty kompromisov medzi názorovou nejednotnosťou partnerov, ide o veľmi náročné procesy, ale pre existenciu nevyhnutné.

Toto sa musí vláda naučiť. Musí zobrať zodpovednosť vyplývajúcu z jej postavenia a začať konať tak, aby vládnutie prinášalo konkrétne opatrenia teda aby predvolebné vízie zhmotnené do konkrétnych výsledkov.

Otázka či to táto koalícia v tomto zložení a s takýmto prístupom dokáže, pretože zatiaľ sa to tak nejaví a jej pôsobenie pôsobí neskutočne zmätočne a chaoticky. Takže domácu úlohu z predmetu „komunikácia“ si už dala sama a teraz len sledovať, či ju dokáže urobiť, lebo ak toto nezvládne, neviem či jej ďalšie existovanie by malo zmysel.