Kauza hayekovci „po novom“

27. januára 2011, jurajvarga, politika

Opäť nič ale úplne nič nové. Po tom ako premierka nedokázala ustáť svoje slová pri odvolávaní štátnych tajomníkov, bude si musieť opätovne zvážiť či svoj krok nechať pána Chrena aj napriek zárukam SAS, ktoré samozrejme nič ale absolutne nič neznamenajú, na poste štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva, je stále správny.

Najnovšie sú tu opäť naši známi hayekovci, v tomto príbehu však vystupujú iné postavy, ale v podstate tie isté.  Dostali sa ku štátnym peniazom, na čom nevidím nič podstatné pokial by nešlo o podprahovú zákazku, teda zákazku pod 60 tisíc eur, kde podľa predpisov o verejnom obstarávaní, nie je treba vyhlasovať vo vestníku pre verejné obstarávanie. A problematické je kto sa dostal k tejto zákazke.

Tú vyhrala pani Štefánekova, ktorá je známa aj pána Chrena aj pána Oravca, ktorí sú v týchto kruhoch veľmi dobre známi. Obaja jej bývali kolegovia z Nadácie F.A. Hayeka s tým, že pani Štefáneková tam nahodou skončila, keď dostala zmluvu na vytvorenie siete tvz. podnikateľských anjelov, kde túto pani si vybrala Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania, v ktorej najvyšom orgáne zbore  zástupcov sedí pán Oravec spoluvlastník Hayek Consulting no a všetko je v poriadku.

Pani Štefáneková dala o 520 eur nizšiu ponuku a tak zaslúžene vyhrala verejné obstarávanie, kde ostatný súťažitelia mali väčšinou tie isté sumy. Nuž len tam nemali nikoho známeho, teda bývalého kolegu, ktorý by im povedal, že o koľko ma znížiť svoju ponuku, aby cena bola najmenšia hoc pri takejto celkovej sume je to čiastka zanedbatelná.

No a tak pani premierka pokial bude mať čas sledovať aj takéto náhody a neprenechá to na hodnotenie svojho hovorcu alebo sa nepojde poradiť s pánom predsedom parlamentu a začne už konečne robiť to o čom hovorí inak dôvera v jej plnenia sľubov a viera  spoločnosti, že „rodinkárstvo“ pri verejnom obstarávaní nie je, bude každým dňom mizivejšia.