Založ si blog

Komunikácia vo vláde

Tak už nám začalo skutočné vládnutie zo všetkým čo k tomu patrí. Strany vládnej koalície sa do seba pustili a ukazujú, že žiadnu novú tvar politiky neprinesú. Popri všetkom tom ešte netreba zabúdať na zblúdilú dušu slovenského idealizmu pána Matoviča, ktorý chce všetkým ľuďom dobrej vôle len to najlepšie a to isté chce aj vládnej koalícií. Veď prečo by aj nie, chce poberať svoj poslanecký plat.

Čo chcem povedať? Je tu otázka na fungovanie súčasnej koalície a predovšetkým na spôsob jej komunikácie medzi sebou.

Nebudeme si klamať ale od koalície, v ktorej predseda jednej z vládnej strán nechodí na zasadnutie koaličnej rady, nemôžeme ani tajne očakávať, že v komunikácií je všetko v poriadku.

Otázka je však úplne inde. Ako je možné, že neustále sa strany nedokážu na niečom dohodnúť a jednotne poskytnúť médiám stanovisko, ktoré by nebolo niekým iným z vládnej koalície dementované alebo minimálne inak interpretované. Veď aj posledné vyjadrenia týkajúce sa zrušenia FM rádia priniesli výmenu názorov medzi ministrom kultúry a predsedom NRSR, ktorí sú z tej istej strany a tam by človek očakával, že už títo páni by to mohli mať sebou vyriešené ešte predtým ako sa začne o tom čo by len uvažovať.

No a čo to ale celé znamená? Komunikačné nedostatky môže veľa napovedať nie len o komunikácií ale o vzťahoch a spoločnom fungovaní celej koalície. Keďže to nie je prvá pravicová vláda, môžeme si to porovnávať. Ja viem vládnutie štyroch strán nie je jednoduché obzvlášť pokiaľ, sa v koalícií nachádzajú strany, ktorých hlavné politické idei sú v rozpore ( narážam na protiklady KDH a SaS ).

V každom prípade je jasné, že aj keď vznikajú riešenia ako produkty kompromisov medzi názorovou nejednotnosťou partnerov, ide o veľmi náročné procesy, ale pre existenciu nevyhnutné.

Toto sa musí vláda naučiť. Musí zobrať zodpovednosť vyplývajúcu z jej postavenia a začať konať tak, aby vládnutie prinášalo konkrétne opatrenia teda aby predvolebné vízie zhmotnené do konkrétnych výsledkov.

Otázka či to táto koalícia v tomto zložení a s takýmto prístupom dokáže, pretože zatiaľ sa to tak nejaví a jej pôsobenie pôsobí neskutočne zmätočne a chaoticky. Takže domácu úlohu z predmetu „komunikácia“ si už dala sama a teraz len sledovať, či ju dokáže urobiť, lebo ak toto nezvládne, neviem či jej ďalšie existovanie by malo zmysel.

Krajina plna zazrakov

20.10.2011

Politicka agenda strany SaS uz vehementne zacala sklzat do predvolebnej kampane. Jednoznacne pochopili, ze musia mobilizovat vsetkych, ktori su ochotni podporit stranu bez koalicneho potencialu. Podla slov Radicovej je takouto stranou nadalej aj Smer, ale ci si to myslia vsetci v strane, uz tak jednoznacne nie je. Politika sa robi pre seba a nie pre ludi, ved videli sme to, ked sa neuspesne [...]

Na koho to padne?

26.09.2011

Už sa blížime do finále. Možno len pár dní a dozvieme sa ako to stojí s Eurovalom, či celkovo existencia našej vlády. Dookola to isté, ale už by to bolo asi aj nudné, keby to tak negradovalo. Pretože SaS sa nemieni prispôsobiť, ale ostatní partneri to bez jej podpory odsúhlasiť nemôžu. Ešte aby toho nebolo málo, Béla si nevie predstaviť ďalšie vládnutie. A teraz [...]

Bezchybný Corado

21.09.2011

V súčasnosti už nie je ani o čom písať, pretože stále médiami putujú tie isté témy. Euroval, Euroval a či koalícia vydrží. Občas sa naskytne aj niečo nové a zaujímavé, Najnovším je zistenie, že 3/4 policajtov nie je podla predstáv jeho veličenstva pána Spišiaka. Nuž má to tažké chváliť ludí, ktorí ho nemajú radi, ale prečo? No lebo boli zvyknutí nič [...]

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát

18.04.2024 07:02

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:20

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 47
Celková čítanosť: 82146x
Priemerná čítanosť článkov: 1748x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy